Topienie olowiu w kuchni
Jak szkodliwe jest topienie olowiu w lyzce nad kuchenka gazowa w kuchni ?.
Nie wiem, zapewne wyjdzie to po latach Kilkaset główek wytopiłem w domu właśnie. Inny sposób to zakup specialnego urządzenia do topienia firmy Do-It lecz zabawa kosztowna ( min. 100$ ) ale jest jeszcze inny sposób i to na wolnym powietrzu:
http://allegro.pl/item554640786_lutlampa_z_niemieckiego_opla.html
ogólnie LUTLAMPA, najlepiej w pionową szyjką wlewasz benzinu do środka, pompką pompujesz ( taka dźwignia ) opary beznzyny i podpalasz, płomień jak w odrzutowcu albo V2 hehe.... kilka razy pociśniesz pompką i kilka porcji ołowiu stopisz na łyżce czy chochelce. Środki bezpieczeństwa !
Raz chciałem na balkonie to robić, płomień nie wiem jak przeskoczył z lutlamy na butelke z beznyną ! Natychmiast wyrzuciłem to przez balkon a dwa metry od balkony JEB ! Napalm ! kula ognia, podmuch był wyczuwalny na twarzy ! więc uważać trzeba
http://allegro.pl/item554640786_lutlampa_z_niemieckiego_opla.html
ogólnie LUTLAMPA, najlepiej w pionową szyjką wlewasz benzinu do środka, pompką pompujesz ( taka dźwignia ) opary beznzyny i podpalasz, płomień jak w odrzutowcu albo V2 hehe.... kilka razy pociśniesz pompką i kilka porcji ołowiu stopisz na łyżce czy chochelce. Środki bezpieczeństwa !
Raz chciałem na balkonie to robić, płomień nie wiem jak przeskoczył z lutlamy na butelke z beznyną ! Natychmiast wyrzuciłem to przez balkon a dwa metry od balkony JEB ! Napalm ! kula ognia, podmuch był wyczuwalny na twarzy ! więc uważać trzeba
Absolutnie tego nie polecam. Kiedyś to zrobiłem - nigdy więcej. Smierdziało przez tydzień. Awantura gwarantowana
Najlepiej z roztopionym ołowiem mieć do czynienia na świeżym powietrzu. Wystarczy bokiem ustawić się do wiatru i szkodliwe opary nas ominą. W pomieszczeniach zamkniętych i słabo wentylowanych konieczne są specjalne maski, które można nabyć w sklepach z art. BHP. W domu i poza nim najlepszym źródłem płomienia do roztopienia ołowiu jest mała butla propan-butan + kuchenka turystyczna. Można ją przenosić i ustawiać w dowolnych i najkorzystniejszych miejscach. W domowej kuchni ważny jest także okap nad nią i jego funkcjonalność, w jakim stopniu może wessać opary. Jednak lepiej w tym pomieszczeniu nie gotować ołowiu, ale inne i bardziej jadalne produkty.